Pensioenontslag

Home » Pensioenontslag

Wanneer is pensioenontslag mogelijk?

Een werkgever en werknemer kunnen in hun arbeidsovereenkomst een ‘pensioenontslagbeding’ overeenkomen. Dit betekent, dat de arbeidsovereenkomst eindigt op de dag dat werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Zélfs indien de werknemer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde heeft (een ‘vast’ contract) kan de werkgever deze opzeggen op het moment dat de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Deze wijze van ontslag heet “pensioenontslag”.  

Wat is de AOW-gerechtigde leeftijd?

Het zal velen niet ontgaan zijn dat de AOW-gerechtigde leeftijd de laatste jaren aan veranderingen onderhevig is. De regering verhoogt de komende jaren stapsgewijs de leeftijd waarop werknemers recht hebben op een uitkering vanuit de algemene ouderdomswet. Vanaf 2022 is de AOW-gerechtigde leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting van de werknemer. Voor meer informatie over de AOW-gerechtigde leeftijd wordt verwezen naar de website van de Rijksoverheid.

Ondanks pensioenontslag tóch samen door willen gaan – kan dat?

Het is voor een werkgever wettelijk toegestaan om na het pensioenontslag een nieuwe arbeidsovereenkomst met de pensioengerechtigde overeen te komen. Een werkgever mag een werknemer dan een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aanbieden. De keten van arbeidsovereenkomsten wordt dan wel onderbroken, waardoor het voor de werkgever aantrekkelijk is om de werknemer in dienst te houden. Wanneer beide partijen na pensioenontslag samen door willen met de arbeidsrelatie, dan kan dat.

juridisch advies pensioenontslagJuridisch advies pensioenontslag?

Voor vragen over het ontslag met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd of doorwerken na het pensioen kunt u terecht bij de Betaalbare Arbeidsjurist. Stuur een email naar info@betaalbare-arbeidsjurist.nl of vul het contactformulier

 

Werkgever en pensioenontslag

Bent u werkgever en bent u op zoek naar meer informatie over het pensioenontslag? Ook dan kunt u contact opnemen met Betaalbare Arbeidsjurist. Ook kunt u als werkgever de website van www.betaalbarebedrijfsjurist.nl bezoeken voor relevant bedrijfsjuridisch advies.

Show Comments